Tagliatelle all’amatriciana

_MG_9863

To prosty, ale genialny przepis na szybki i ostry sos do makaronu – jakiegokolwiek makaronu.

Potrzebne będzie:

 kilka plastrów włoskiego boczku pancetta – na dwie porcje wystarczy z 6-8 plastrów

 jedna czerwona cebula średniej wielkości, pokrojona w cienkie plastry

puszka pomidorów bez skóry i osączonych na sicie – trzeba się pozbyć soku

 2-3 ząbki czosnku

oliwa do smażenia

sól i grubo mielony czarny pieprz

 no i płatki peperoncino – ja użyłam sporo bo połowę łyżeczki do kawy – wyszło ostre

 makaron – porcja na 2 osoby – ja użyłam tagliatelle

Na oliwie podsmażyłam czosnek i cebulę – muszą zmięknąć, ale nie można ich przypalić. Na osobnej patelni podsmażyłam na oliwie pokrojoną w plastry pancettę – ma być chrupka.  Nie wolno przesadzić z ilością oliwy. Do cebuli dodałam peperoncino i podsmażyłam chwilę. Dodałam pancette, podsmażyłam i dodałam osączone oraz posiekane pomidory. Dusiłam około 10-15 minut. Nadmiar płynu z pomidorów musi odparować, tak by sos zgęstniał. Dosoliłam do smaku i dodałam pieprzu, aczkolwiek uważam, że nie jest konieczny.

W tym czasie nastawiłam wodę na pastę. Tagliatelle gotowałam według instrukcji na opakowaniu, ma być al dente.

Ugotowane tagliatelle wrzuciłam na patelnię z sosem. Wymieszałam i gotowe. Można przełożyć na talerze i jeść. Można od biedy posypać tartym parmezanem, ale po co. ;-)

_MG_9868_MG_9869

2 myśli nt. „Tagliatelle all’amatriciana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>