Domowa konfitura truskawkowa

trus123456trus12342 kilogram truskawek w całości

kilogram drobnego cukru

2 łyżki soku z cytryny

Do smażenia konfitury z truskawek potrzebna jest duża, patelnia albo garnek o grubym dnie. Truskawki wysypałam na dno patelni – trzeba je dobrze umyć, pozbawić szypułek i osączyć – ale tak by jedną warstwą pokryły dno patelni. Nie wolno ich wrzucić za dużo, truskawki trzeba smażyć, a nie dusić. Truskawki posypałam cukrem (jeśli truskawki są słodkie można dodać mniej cukru) i powoli doprowadziłam do wrzenia, ale trzeba uważać żeby konfitury nie przypalić.

Zmniejszyłam gaz i dodałam sok z cytryny, który sprawi, że konfitura pozostanie ładnie czerwona i nie będzie mdła.

Całość smażyłam na małym gazie tak długo aż odparowało większość płynu i konfitura zgęstniała. Nie mieszałam, żeby nie rozpadły się truskawki.

trus12

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>