MG_11631

Ciasto z malinami na maślance

Kolejne bardzo proste i szybkie ciasto na lato.

_MG_1163

_MG_1157_MG_1166130 g mąki pszennej (dodałam 2 dodatkowe łyżki bo wydało mi się zbyt „luźne”)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

56 g miękkiego masła

146 g cukru

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii – ja dałam łyżkę kirszu

trochę skórki startej z cytryny

1 duże jajko

ok 118 ml maślanki

i maliny – ile się zmieści na cieście

Wymieszałam w sporej misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Następnie utarłam masło z cukrem na puszysta masę. Dodałam jajko i mieszając dodawałam na zmianę maślankę z mąką. Na koniec dolałam kirsz.

Gotowe ciasto przelałam do tortownicy o średnicy 23 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia a całość wysmarowałam olejem, żeby ciasto nie przywarło. Na wierzchu ułożyłam maliny – dość gęsto, ale tak by się nie dotykały.

Tortownicę wstawiłam na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Tradycyjnie sprawdzam czy ciasto jest gotowe wbijając drewniany szpikulec do szaszłyków. Jak wychodzi z ciasta czysty to można wyjmować. Przestudzone ciasto posypałam cukrem pudrem. Pycha. Trochę za bardzo mi tylko maliny zjechały na samo dno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>